Nieuwsbrief – Waarom voor elkaar zorgen bij zelfzorg begint

15 mei 2020

De quarantainemaatregelen beheersen al enkele weken ons leven. En hoewel ze noodzakelijk zijn, hun effectiviteit bewijzen en ons dag na dag, thuis en op de werkvloer, beschermen, mag de psychische impact zeker niet onderschat worden.

Deze periode gaat immers gepaard met heel wat gevoelens van onzekerheid en angst. Angst op economisch vlak. Want hoe zit het met de werkzekerheid de komende maanden en jaren? Maar ook op emotioneel vlak doemen er grote onzekerheden, want werken betekent vaak ook samenwerken. Al is “samen” in deze tijden van social distancing een heel relatief begrip geworden.  Hoe delen we nu onze zorgen met onze collega’s? Waar vinden we nu een uitlaatklep?

Dat iedereen verschillend reageert op deze uitzonderlijke situatie staat vast. Wat ook vast staat, is de cruciale rol die zelfzorg speelt en zál spelen in het overbruggen van de komende periode.

Hieronder alvast enkele zelfzorgtips:

 • Hou contact.
  Aangezien thuiswerk de norm is, komen we veel minder in contact met collega’s, waardoor de gebruikelijke koffiepauzes of ventilatiemomenten uitblijven. Laat je hierdoor niet strikken en laat je creativiteit de vrije loop. Ook digitaal bestaan er heel wat mogelijkheden om met elkaar in contact te blijven. Denk maar aan digitale koffiepauzes, een korte quiz, of wie weet een yogasessie?
 • Breng structuur.
  Structuur staat gelijk aan voorspelbaarheid. We weten wat we doorheen de dag moeten doen en wat we mogen verwachten. Waar de buitenwereld momenteel onzeker is, bouw je op deze manier voor jezelf een vertrouwde bubbel waarin je kan functioneren. Dit biedt tevens rust en ruimte in je hoofd. Tracht dus de gekende structuur in tijden voor corona aan te houden, of een nieuwe structuur op te starten.
 • Geef tijdig je grenzen aan.
  Het solidariteitsgevoel lijkt tijdens deze crisis geen grenzen te kennen. De mate waarin mensen kunnen functioneren bij stress, angst en onvoorspelbaarheid kent die grenzen echter wél. Hoewel we onze collega’s niet in de steek willen laten, is het belangrijk regelmatig aandacht te besteden aan de signalen die ons lichaam ons geeft. Het is beter even ‘nee’ te zeggen en een taak te delegeren, dan langdurig je eigen grenzen te overschrijden.
 • Praat erover.
  Hoewel zelfzorg bestaat uit ‘zelf’ en ‘zorg’, hoef je dit niet alleen te doen. Neem de telefoon en contacteer collega’s, vrienden, familieleden of bespreek je bezorgdheden thuis. Het hoeft helemaal geen schande te zijn om ook externe hulp in te schakelen wanneer je daar nood aan hebt.

Draag goed zorg voor jezelf! Want zo dragen wij ook automatisch zorg voor elkaar.

 

 

Waarom CC Select?
Redenen waarom u ons kiest

Wij zijn een gepassioneerd en professioneel team van psychologen met een sterke expertise binnen lokale overheden en/of de zorgsector. Dit is belangrijk voor een goed begrip van uw vraag en de juiste inschatting van potentieel talent.

Wij stellen bovendien alles in het werk om uw organisatie en personeelsbehoefte via frequente en open communicatie goed te leren kennen. Enkel zo is een ideale professionele match tussen de kandidaat en uw organisatie mogelijk.

Contacteer ons